Het Jeukcongres

wanneer? 30 mei 2018 09:30
waar? Reehorst, Ede
kosten? Tot en met 25 april 2018 € 175, – excl. btw, na 25 april € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch


Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Zorgverleners hebben vaak de grootste moeite om de oorzaak te vinden (medicijngebruik, interne ziekten, huidaandoeningen, afwijkende laboratoriumuitslagen…) en ondertussen wil de patiënt van de jeuk af. Maar hoe? Tijdens dit tweede Jeukcongres besteden we aandacht aan dit grote en vaak onderschatte probleem, en gaan we in op nieuwe ontwikkelingen, op jeuk als gevolg van aandoeningen van het zenuwstelsel, kanker, beestjes en/of voeding, op jeuk in relatie tot intimiteit en seksualiteit en op jeuk in de palliatieve fase. En uiteraard komen de verpleegkundige interventies daarbij aan bod.

 

Na afloop ben je onder meer op de hoogte van:

– hoe een ervaringsdeskundige met jeuk omgaat
– welke nieuwe ontwikkelingen er zijn
– wat je kunt doen bij jeuk bij kanker
– wat jeuk en seksualiteit met elkaar te maken hebben
– of en welke rol voeding speelt bij jeuk
– wat je kunt doen bij jeuk in de terminale fase en
– welke verpleegkundige interventies je kunt inzetten.

 

Programma

09.30 uur


Ontvangst met koffie en thee

10.00 uur


Opening
Dagvoorzitter Marcellino Bogers

 

10.10 uur
Een ervaringsdeskundige met jeuk aan het woord

 

10.45 uur
Neuropathische en fantoomjeuk: jeuk als gevolg van aandoeningen van het perifere of centrale zenuwstelsel

Patrick Kemperman, dermatoloog, AMC, Amsterdam


De oorzaak van chronische jeuk ligt niet altijd in de huid. Zo kunnen bijvoorbeeld aandoeningen van de zenuwen ervoor zorgen dat prikkels niet goed meer worden doorgegeven, of dat er zelfs een verkeerd signaal wordt afgegeven, bijvoorbeeld jeuk of pijn. Bij onverklaarbare jeuk moet ook aan neuropathische jeuk worden gedacht. Het behandelen van neuropathische jeuk is een therapeutische uitdaging; antihistaminica, corticosteroïden en de meeste pijnstillers zijn grotendeels ondoeltreffend. In deze lezing worden de oorzaken van neuropathische jeuk besproken en aanbevelingen gegeven voor behandeling.

 

11.20 uur
Pauze

 

11.50 uur
Nieuwe ontwikkelingen rondom jeuk
Bing Thio, dermatoloog, Erasmus MC, Rotterdam
Jeuk of pruritus is erg lastig te omschrijven. Jeuk is een gewaarwording die veelal wordt gedefinieerd met ‘de sensatie in de huid die uitlokt tot krabben’. Jeuk is misschien wel de meest voorkomende huidklacht ter wereld en kan variëren van een milde prikkel tot een allesoverheersende en tot wanhoop drijvende sensatie. Tijdens deze presentatie wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen rondom dit symptoom besproken.

 

12.25 uur
Jeuk bij kanker
Spreker nog onbekend

 

13.00 uur
Lunch

 

13.45 uur
Jeuk en intimiteit/seksualiteit
Egbert Kruijver, seksuoloog NVVS, Seksuologiepraktijk, Nieuwegein
Jeuk en seksualiteit, wat hebben zij gemeen? Is jeuk een station tussen pijn en genot? Leidde jeuk tot de ontdekking van het masturberen? En wat als jeuk de seks verstoort? Of is jeuk een symptoom van verstoorde seks? Egbert Kruijver neemt je mee op rondreis in de wondere wereld van de seksuele jeuk.

 

14.20 uur
Voeding en jeuk
Spreker nog onbekend

 

14.55 uur
Pauze

 

15.25 uur
Over de vlo, neet, schaam-, hoofd- of andere luis, en aarswormpjes… wie kent ze niet?
Ron Legerstee, consultant Wound Healing & Tissue Repair, Sneek
Alleen al het lezen van de dierennamen hierboven zal bij menigeen spontaan jeuk doen ontstaan. De jeuk die door de beestjes zélf wordt veroorzaakt is echter allerminst spontaan. Die jeuk lijkt eerder een weloverwogen keuze te zijn van hen die wij ervaren als ‘ongedierte’. De ontstane jeuk verandert namelijk het gedrag van het slachtoffer, zodat het diertje zijn cyclus verder kan doorlopen of vervolmaken… In woord en beeld worden de interacties tussen belager en belaagde geduid.

 

16.00 uur
Jeuk in de palliatieve fase
Drs. Ginette Hesselmann, MSc, verpleegkundig specialist & klinisch epidemioloog, UMC Utrecht
Jeuk in de palliatieve fase kan een lastig probleem zijn. Jeuk kennen we vaak als bijwerking of als complicatie bij verschillende ziektebeelden. Een systematisch aanpak, in afstemming met de patiënt, kan ook in de palliatieve fase leiden tot vermindering van klachten. De spreker geeft inzicht in deze systematische aanpak en neemt u mee in de huidige stand van zaken van de aanpak van jeuk in de palliatieve fase.

 

16.35 uur
Afsluiting en borrel

 

__________________

Praktische informatie

 

Organisatie
Dit congres wordt georganiseerd door Congressen MetZorg, www.congressenmetzorg.nl

 

Voor wie
Het congres is bestemd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden.

 

Wanneer en waar
Het congres vindt plaats op woensdag 30 mei 2018 van 9.30-16.35 uur in ReeHorst, Ede. Congrescentrum ReeHorst ligt op vijf minuten loopafstand van NS-station Ede-Wageningen. Ook is er voldoende parkeergelegenheid (gratis).

 

Kosten
Tot en met 25 april 2018 € 175, – excl. btw, na 25 april € 195,- excl. btw. De toegangsprijs is inclusief koffie/thee, een lunch, een afsluitende borrel, een congresmap en de hand-outs van de lezingen.

 

Aanmelden en annuleringsvoorwaarden
Je kunt je aanmelden tot 23 mei 2018. Bij annulering wordt € 25,- excl. btw in rekening gebracht. Annuleren kan alleen schriftelijk. Op en na 23 mei is annuleren niet meer mogelijk, wel kun je je toegangsbewijs overdragen aan een ander. Je toegangsbewijs wordt je uiterlijk vijf dagen voor het congres per post toegestuurd. Meld je aan via www.congressenmetzorg.nl.

 

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten.

 

Informatie
Heb je vragen over het congres of over je aanmelding? Bel dan met Congressen MetZorg, 030-7512487. Of stuur een e-mail naar info@congressenmetzorg.nl.

  • 30 mei 2018

Meer informatie 

 Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?