Gratis proefcursus ‘Motivational Interviewing: de theorie’ voor fysiotherapeuten bij CME-Online

25-06 06:01 | bron: ZorgVanMorgen.com

UTRECHT - De problematiek in de gezondheidszorg is de laatste decennia sterk veranderd en wordt gekenmerkt door een forse groei van de populatie cliënten met chronische aandoeningen. Ook fysiotherapeuten behandelen steeds vaker cliënten met langdurige klachten, waarbij het minder gaat om curatie en de focus meer ligt op secundaire of tertiaire preventie, oftewel het op een juiste wijze omgaan met ziekte en klachten. De fysiotherapeut richt zich vooral op het aansturen van gedrag (leefstijl) en optimaliseren van de gezondheid. De leefstijl van cliënten speelt hierbij een grote rol, zowel bij het ontstaan van klachten en ziekte als bij het onderhouden van klachten.


https://www.cme-online.nl/files/lesson/ewise/media/1393/image2.png?t=1530691682
Trans theoretisch model of ‘stages-of change-model’Prochaska, 1984

 

De laatste decennia is er binnen de fysiotherapie discussie geweest over de manier waarop deze leefstijl- en gedragsfactoren binnen het vak kunnen worden geïntegreerd. Deze worden steeds duidelijker en leiden tot inhoudelijk andere behandelingen, gericht op bijvoorbeeld een actieve leefstijl. Zo begeleiden fysiotherapeuten mensen die moeten afvallen, die (meer) moeten gaan sporten (en soms minder) en cliënten die deelnemen aan beweegprogramma’s bij chronische aandoeningen (zoals osteoporose, diabetes mellitus type 2, COPD, coronaire hartziekten en artrose) en musculoskeletale klachten. De psychosomatisch fysiotherapeut herkent en beïnvloedt de complexe relatie tussen bewegend functioneren, psychische functioneren en de psychosociale context. Hij appelleert daarbij aan het zelfsturende vermogen en het lichaamsbewustzijn van de cliënt. Het contact tussen therapeut en cliënt vormt de spil van de therapie.

Motivational Interviewing

Bij deze therapieën is Motivational Interviewing (MI) een effectieve methodiek gebleken, vooral bij cliënten die niet direct gemotiveerd zijn voor de behandeling en waar juist deze langetermijnsveranderingen een grote gezondheidswaarde hebben. Behalve in de gezondheidszorg kan deze methodiek in allerlei situaties worden ingezet. In de cursus ‘Motivational interviewing’ worden daarom ook andere voorbeelden aangehaald.

MI is geen behandeling op zichzelf, maar een communicatiemethode die in principe bij al uw cliënten een rol zou kunnen spelen, maar met name bij cliënten waar motivatie belangrijk is. Deze cursus leert u bij welke cliënten MI kan worden toegepast. U leert op welke manier de methode theoretisch kan worden ingezet. Deze online cursus biedt u de belangrijkste inzichten, principes en technieken op kennisniveau.

Doe de gratis proefcursus!

Naast deze cursus biedt CME-Online u een aanbod van ruim 55 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
17 jan Makkelijker betrouwbare data met nieuwe GS1 datapool
16 jan Ouders van kinderen met diabetes maken zich zorgen
15 jan Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in de zorg
14 jan Zorgverlener is veertig procent van werktijd kwijt aan administratie
13 jan Jeugdartsen sporen zestienjarigen aan zich te laten vaccineren
10 jan Hoe vanzelfsprekend is traceerbaarheid in uw keten?
09 jan Project gezonde peutermonden - een interview met Peggy van Spreuwel
08 jan Verlof: Uitbetalen of opnemen?
07 jan Kosten van verzuim door werkstress stijgen naar 2,8 miljard euro
02 jan Trimbos: Hoogopgeleiden houden zich minder aan advies alcohol dan laagopgeleiden
23 dec Redactie ZorgVanMorgen gesloten 23 december t/m 1 januari
20 dec Walmart stopt met verkoop e-sigaret
18 dec Disposable desinfectie moppen voor absolute hygiëne
17 dec Stijging accountantskosten zorg: grote verschillen per deelsector
17 dec Aantal tbc-patiënten in Nederland neemt af
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?