Verlof: Uitbetalen of opnemen?

08-01 06:01 | bron: ZorgVanMorgen.com

BUNNIK - Je hebt verlof over en hebt de keuze om het op te nemen of te laten uitbetalen. Laat jij je verlof uitbetalen of neem je het op? Een vraag die regelmatig voorbij komt. Wat zou jij doen?

De verschillende verlofsoorten

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de verschillende verlofsoorten. De soorten verschillen per cao en per werkgever, maar je kunt deze grofweg onderverdelen in wettelijk verlof en bovenwettelijk verlof. Daarnaast kennen sommige bedrijven nog ATV-dagen of seniorendagen.

Wettelijk verlof krijg je per jaar toegekend en bedraagt vier maal de wekelijkse arbeidsduur aan verlof. Deze verlofsoort mag niet worden uitbetaald, het is namelijk de bedoeling dat je dit verlof gedurende het betreffende jaar opneemt. De overige verlofsoorten kunnen meestal wel worden uitbetaald, afhankelijk van de regels die je werkgever hanteert.

Opties die je hebt als werknemer

Op de vraag of je verlof beter kunt laten uitbetalen of kunt opnemen, is geen algemeen antwoord te geven. Je moet namelijk voor jezelf bepalen wat jij belangrijker vindt: tijd of geld. Op basis daarvan bepaald je of je de waarde van verlof liever in tijd of in geld ontvangt. Als je kiest voor tijd, dan neem je verlof op. Je salaris loopt op dat moment door, net als de opbouw van je pensioen.

Kun je de extra inkomsten goed gebruiken? Dan is het ook een optie om te kiezen voor het uitbetalen van je verlof. Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.

Houdt er rekening mee dat je bij het uitbetalen van je verlof belasting betaalt. De waarde van de uitbetaalde verlofuren valt onder het ‘bijzonder tarief’. Dit is een ander – vaak hoger – percentage dat aan belasting wordt ingehouden dan je reguliere salaris. Het percentage dat gehanteerd wordt voor het bijzonder tarief verschilt per persoon en is afhankelijk van de hoogte van je salaris. Je kunt dit terugvinden op je salarisstrook. Met behulp van dit percentage kan je een inschatting maken, wat je netto overhoudt van het bruto bedrag.

Voorbeeld:

20 verlofuren * €25,00 (uurloon) * 8 % vakantiegeld = €540,00

Stel dat het bijzondere tarief 49,5% is, dan ziet de berekening er als volgt uit: €540 * (100% – 49,5%) = €272,70

Persoonlijke situatie

Naast de vraag of je de waarde van verlof in geld of in tijd wilt ontvangen, is het belangrijk om naar je persoonlijke situatie te kijken. Als je verlofuren laat uitbetalen, ontvang je extra inkomsten. Het kan zijn dat daardoor bijvoorbeeld je recht op toeslagen vervalt of dat de hoogte van de toeslag verandert. Wees je hier bewust van op het moment dat je kiest voor uitbetalen en realiseer je dat je aan het eind van het jaar mogelijk (een deel van) de ontvangen toeslag moet terugbetalen.

Het antwoord op de vraag of je verlofuren beter kunt uitbetalen of kunt opnemen, verschilt dus per persoon en per situatie. Extra inkomsten zijn fijn, maar een vrije dag of een week vakantie doet een mens altijd goed. Dan kan je daarna weer fris en fruitig aan het werk om het verlof voor je volgende vakantie op te bouwen!

Bron: Quoratio (partner ZorgVanMorgen.com)
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
17 jan Makkelijker betrouwbare data met nieuwe GS1 datapool
16 jan Ouders van kinderen met diabetes maken zich zorgen
15 jan Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in de zorg
14 jan Zorgverlener is veertig procent van werktijd kwijt aan administratie
13 jan Jeugdartsen sporen zestienjarigen aan zich te laten vaccineren
10 jan Hoe vanzelfsprekend is traceerbaarheid in uw keten?
09 jan Project gezonde peutermonden - een interview met Peggy van Spreuwel
08 jan Verlof: Uitbetalen of opnemen?
07 jan Kosten van verzuim door werkstress stijgen naar 2,8 miljard euro
06 jan Een op de tien jongeren krijgt te maken met jeugdzorg
02 jan Trimbos: Hoogopgeleiden houden zich minder aan advies alcohol dan laagopgeleiden
23 dec Redactie ZorgVanMorgen gesloten 23 december t/m 1 januari
20 dec Walmart stopt met verkoop e-sigaret
18 dec Disposable desinfectie moppen voor absolute hygiĆ«ne
17 dec Stijging accountantskosten zorg: grote verschillen per deelsector
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?