Consumentenbond: Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen

29-10 06:01 | bron: ZorgVanMorgen.com

UTRECHT - Iedereen kan zonder controle door een arts via internet receptmedicijnen kopen, concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De consumentenorganisatie bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptmedicijnen zonder doktersvoorschrift, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, India en Singapore.

In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn volgens de Consumentenbond dan ook duidelijk illegaal en vragen betalingen in cash of met cryptovaluta's.

De Consumentenbond roept minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op actiever te waarschuwen voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van zware medicijnen.

Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond: "Het is zorgwekkend dat deze professioneel ogende websites nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië."

Bij het bestellen van receptmedicijnen is de kwaliteit niet gegarandeerd, zegt de bond. "Pillen kunnen in het bestelproces beschadigen en dan de werkzame stof te snel afgeven. Een behandelrelatie met een arts is ook essentieel, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen", stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond liet de bestelde medicijnen controleren door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Uit die analyse bleek dat in bijna al die medicijnen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere medicijnen voorkomen, maar in sommige antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 625 mg in plaats van 500 mg.

 

Bron: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
13 nov Zorgverlener is veertig procent van werktijd kwijt aan administratie
12 nov Inrichting bedrijfsrestaurant kan keuze voor gezonde voeding stimuleren
11 nov Kosten van verzuim door werkstress stijgen naar 2,8 miljard euro
11 nov Onderwijsinspectie gaat scholen strenger controleren op zorgplicht
08 nov Zorgen minister om medicijngebruik examenklant
07 nov Nog altijd veel overwerk in de zorg
06 nov Nederlandse app helpt kinderen met autisme praten
05 nov Nutriscore laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond
04 nov Verlof: Uitbetalen of opnemen?
01 nov Erasmus MC: 'Kwart dertienjarigen bijziend door gebruik smartphones en tablets'
31 okt Aantal tbc-patiënten in Nederland neemt af
30 okt 5 miljoen euro extra voor leerlingen met ernstige meervoudige beperking
30 okt Eén op de vijf werkenden ontvangt regelmatig te weinig loon
29 okt Consumentenbond: Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen
28 okt Artsen vaker geïntimideerd door patiënten
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?