Consumentenbond: Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen

29-07 06:01 | bron: ZorgVanMorgen.com

UTRECHT - Iedereen kan zonder controle door een arts via internet receptmedicijnen kopen, concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De consumentenorganisatie bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptmedicijnen zonder doktersvoorschrift, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, India en Singapore.

In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn volgens de Consumentenbond dan ook duidelijk illegaal en vragen betalingen in cash of met cryptovaluta's.

De Consumentenbond roept minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op actiever te waarschuwen voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van zware medicijnen.

Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond: "Het is zorgwekkend dat deze professioneel ogende websites nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië."

Bij het bestellen van receptmedicijnen is de kwaliteit niet gegarandeerd, zegt de bond. "Pillen kunnen in het bestelproces beschadigen en dan de werkzame stof te snel afgeven. Een behandelrelatie met een arts is ook essentieel, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen", stelt de Consumentenbond.

De Consumentenbond liet de bestelde medicijnen controleren door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Uit die analyse bleek dat in bijna al die medicijnen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere medicijnen voorkomen, maar in sommige antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 625 mg in plaats van 500 mg.

 

Bron: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 aug Project gezonde peutermonden - een interview met Peggy van Spreuwel
22 aug Ouders van kinderen met diabetes maken zich zorgen
21 aug Handhygiëne in de zorgsector
20 aug Inrichting bedrijfsrestaurant kan keuze voor gezonde voeding stimuleren
19 aug 'Medicatie moet gebruiksvriendelijker'
01 aug Redactie ZorgVanMorgen gesloten van 1 t/m 16 augustus
31 jul Zorgverlener is veertig procent van werktijd kwijt aan administratie
30 jul Aantal dwangopnames in psychiatrie flink gestegen
29 jul Consumentenbond: Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen
26 jul Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in de zorg
25 jul 'Apple werkt aan sensoren die de bloedsuikerspiegel monitoren'
24 jul Nutriscore laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond
23 jul Nederlandse app helpt kinderen met autisme praten
22 jul Wetenschappers: schoolprestaties van kinderen verbeteren niet door ritalin
19 jul Een op de twaalf jongeren vindt zichzelf psychisch ongezond
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?