Blokhuis: Vaccinatiegraad griep stijgt

04-10 09:49 | bron: ZorgvanMorgen.com

DEN HAAG - Voor het eerst in tien jaar is er weer een stijging van het aantal mensen dat zich heeft laten vaccineren tegen de griep. In 2018 liet 51,3 procent van de mensen die wegens een grotere kwetsbaarheid voor de ziekte werden opgeroepen zich vaccineren. In 2017 lag dat percentage nog op 49,9. Dit is de eerste stijging sinds 2008. Aldus Rijksoverheid.

“Dit is goed nieuws”, zegt staatssecretaris Blokhuis. “Het is een kleine stap, maar wel een stap in de goede richting als je je bedenkt dat ruim 50.000 meer mensen de prik hebben opgehaald dan het jaar ervoor. Ik wil natuurlijk dat meer mensen zich laten vaccineren tegen de griep. De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt is gekeerd. Daar zetten we met z’n allen vol op in. Deze cijfers zijn in ieder geval hoopgevend.”

Haal de prik op

Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die ziek zijn en grote gezondheidsproblemen kunnen krijgen door de griep, en aan 60-plussers. “Deze prik kan veel onnodig leed voorkomen. Ik ben blij dat meer mensen dat inzien en daar ook naar handelen”, aldus Blokhuis.

De komende maanden kunnen zo’n 6 miljoen mensen weer gratis de griepprik ophalen bij hun huisarts. Ook veel werkgevers in de zorg bieden hun personeel de griepprik aan. “Het wordt kouder en daarmee staat het griepseizoen weer voor de deur. Daarom wil ik iedereen die de mogelijkheid krijgt – mensen die door ziekte kwetsbaarder zijn, 60-plussers en zeker ook zorgmedewerkers – aansporen de gratis prik op te halen”, zegt Blokhuis.

Vaccinatiealliantie

Vorige week werd bekend dat ook het aantal meisjes dat zich heeft laten inenten tegen HPV is gestegen. 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48 procent voor beide vaccins. Om de totale vaccinatiegraad weer te laten stijgen is Blokhuis bezig met een breed pakket aan acties. Onderdeel daarvan is de Vaccinatiealliantie. Daarin komen onder andere jeugdartsen en - verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, apothekers, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers samen om kennis te delen en plannen te maken. In oktober zit Blokhuis weer met hen om tafel.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
28 feb Thuiszorgmedewerker bijna 2 jaar ouder dan 10 jaar geleden
27 feb Griepepidemie verloopt tot nu toe mild in Nederland
27 feb Oplossingen voor drie veel voorkomende schoonmaakproblemen in de zorg
26 feb 11 procent van de jongeren krijgt jeugdzorg
25 feb Een op de tien jongeren krijgt te maken met jeugdzorg
24 feb Project gezonde peutermonden - een interview met Peggy van Spreuwel
21 feb Consumentenbond: Zware medicijnen eenvoudig online te bestellen
20 feb Ouders van kinderen met diabetes maken zich zorgen
19 feb Nederlandse app helpt kinderen met autisme praten
18 feb Geneeskundestudenten: arme scholieren hebben minder kans op toelating
17 feb Vraag naar data neemt toe, waakzaam blijven op datakwaliteit
14 feb HandhygiĆ«ne in de zorgsector
13 feb Inrichting bedrijfsrestaurant kan keuze voor gezonde voeding stimuleren
12 feb Stijging accountantskosten zorg: grote verschillen per deelsector
10 feb Trimbos: Hoogopgeleiden houden zich minder aan advies alcohol dan laagopgeleiden
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?