Nederlandse app helpt kinderen met autisme praten

10-12 06:01 | bron: ZorgVanMorgen.com

AMSTERDAM - Met een paar tikken op de IPad spreekt de zevenjarige Hugo een zin uit: Hij wil graag een boterham met hagelslag. Voor een hoop mensen klinkt dit niet als een prestatie maar voor Hugo is dit niet vanzelfsprekend. Hugo heeft autisme en door middel van een Nederlandse app kan hij nu zeggen wat hij wil.

De app, gemaakt door AssistiveWare heet Proloquo2Go. Proloquo2Go is een app voor de IPad. Kinderen met autisme kunnen door middel van allerlei knopjes een zin vormen. Door op de knopjes te drukken selecteert Hugo bijvoorbeeld de woorden ‘ik’ ‘wil’ ‘graag’ ‘een’ ‘boterham’ ‘met’ hagelslag’. Deze woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen op het scherm. Wanneer de zin af is, kan deze door middel van een druk op de knop worden voorgelezen door de IPad.

Naast de zin op het scherm staat ook een beeldend stripverhaaltje. Op die manier kunnen gebruikers, vaak kinderen met autisme of het syndroom van down laten weten wat ze voelen en willen. Dit door zonder te lezen of praten.

Handig in verschillende situaties

Met onze app kun je heel veel zeggen, aldus oprichter David Niemeijer tegen RTL Z. ‘Vooral in lastige situaties is de app effectief. Mensen met autisme kunnen problemen ervaren met praten als ze in een stressvolle situatie verkeren. De app is een hulpmiddel om te gebruiken wanneer zij het nodig hebben.’

Niemeijer vertelt dat ouders ook blij zijn met Proloque2go.

‘Een kind kan zijn ouders vertellen waar hij of zij pijn heeft. Gevoelens kan het kind ook door middel van de app communiceren. Soms kunnen kinderen met autisme vanuit het niets boos worden, de app kan het kind helpen om te vertellen waarom ze boos zijn. Een volwassen gebruiker van Proloque2go vertelde dat hij door de app voor het eerste een goed telefoongesprek met zijn ouders kon voeren.’

De app is volledig aan te passen, het is ook mogelijk om nieuwe woorden erin te zetten. Het werkt hetzelfde als de gesproken stem in navigatiesystemen. Woorden die zijn toegevoegd kunnen automatisch worden uitgesproken.

Kinderstemmen

Een belangrijke optie in de applicatie is de mogelijkheid om woorden en zinnen te laten uitspreken door een kinderstem. Twee Nederlandse kinderen hebben met allerlei verschillende klanken zinnen en geluiden opgenomen. Volgens Niemeijer is deze optie logisch. ‘Een kind dat niet goed kan spreken is een uitzondering. Als het kind dan via de app met een volwassen stem communiceert, wordt dat beeld versterkt. Een stem moet passen bij de leeftijd van het kind, zodat het gesprek natuurlijk aanvoelt’.

De app is beschikbaar voor 280 euro.

Door: Yuri Polak

Bron: RTL Z, Proloquo2Go, ZorgVanMorgen.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
12 dec 'Medicatie moet gebruiksvriendelijker'
11 dec Inrichting bedrijfsrestaurant kan keuze voor gezonde voeding stimuleren
10 dec Trimbos blij met verbod lachgas
10 dec Nederlandse app helpt kinderen met autisme praten
09 dec 11 procent van de jongeren krijgt jeugdzorg
06 dec Nutriscore laat zien: veel ‘verantwoorde’ tussendoortjes niet zo gezond
05 dec Eén op de vijf werkenden ontvangt regelmatig te weinig loon
04 dec Aantal dwangopnames in psychiatrie flink gestegen
03 dec Jongeren: te veel scherm, te weinig nachtrust
02 dec Hoe vanzelfsprekend is traceerbaarheid in uw keten?
29 nov Handhygiëne in de zorgsector
28 nov Een op de twaalf jongeren vindt zichzelf psychisch ongezond
27 nov Trimbos: Hoogopgeleiden houden zich minder aan advies alcohol dan laagopgeleiden
26 nov Wetenschappers: schoolprestaties van kinderen verbeteren niet door ritalin
25 nov Jeugdartsen sporen zestienjarigen aan zich te laten vaccineren
Kennispartner
Donateurs van ZorgVanMorgen
Het ZorgVanMorgen netwerk
ZorgVanMorgen verbindt zorginstellingen en zorgprofessionals met elkaar. Registreer u gratis voor ZorgVanMorgen of word met uw zorginstelling donateur!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?