UTRECHT - Kinderen die jeugdzorg nodig hebben wachten gemiddeld ruim 10 maanden voordat ze hulp krijgen. Hierover bericht Stichting Het Vergeten Kind. Ze wachten op therapie, een diagnose of een plek om te wonen. Het wachten valt jongeren zwaar, met 44% gaat het door het wachten slechter. 98% van de hulpverleners ziet de lange wachttijden als een groot probleem.
Kinderen die opgroeien in een instabiele thuissituatie, of kampen met psychische problemen, hebben hulp nodig. Maar de wachttijden voor jeugdzorg zijn lang. Dat is gevaarlijk, want wachten op hulp heeft voor een kind grote gevolgen. Bestaande problemen verergeren, de spanning in het gezin loopt op, kinderen vallen uit van school en vereenzamen. Ze vrezen voor wat er met hen gebeurt als ze nog langer moeten wachten op therapie. Nathalie (12 jaar) zegt bijvoorbeeld: “Ik weet niet wat er met mij is, ik ben somber en bang. Ik ben op een veilige plek maar ik heb meer hulp nodig, straks gaat het weer mis.”
Dat wachttijden zo lang zijn, komt onder andere door een toename in het aantal jongeren met complexe problemen. Ook door budgetplafonds bij gemeenten en zorgaanbieders die veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken.
ONDERZOEK
Ondanks dat veel instanties zorgen hebben over de wachttijden in de jeugdzorg, is er geen inzicht in hoe lang kinderen in Nederland moeten wachten op jeugdhulp: er is geen landelijk beeld van het probleem. Daarom deed Het Vergeten Kind onderzoek en nam een steekproef. 31 kinderen tussen de 12 en 21 jaar deelden hun ervaringen in een vragenlijst. 120 hulpverleners gaven hun mening in een vragenlijst.
GELD IS NIET DE OPLOSSING
Kinderen moeten wachten op zorg waar ze niet op kunnen wachten. Er is dringend verandering nodig. Margot Ende (directeur Het Vergeten Kind): “Nog altijd kom ik jongeren tegen die uit huis zijn geplaatst, al zes keer zijn door verplaatst en van wachtlijst naar wachtlijst gaan. Waarom accepteren we dat nog?”. Eind april liet staatssecretaris Blokhuis weten dat er €613 miljoen vrijkomt, onder andere om de wachttijden in de jeugdzorg te verminderen. Het Vergeten Kind vreest dat deze eenmalige investering niet meer is dan een pleister op de wond. Geld is niet de oplossing, wachttijden verdwijnen alleen als de oorzaken structureel aangepakt worden:
MEER LEZEN OVER HET ONDERZOEK?
Download het onderzoek 'Kinderen over wachttijden in de jeugzorg' hier!